Μια ιστορία συνειδητά κρυμμένη…

 

της Δήμητρας Σαμαρά

 

 

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 7:30 μ.μ – Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Εκδήλωση με θέμα:

«80 χρόνια από τη Γ΄ απελευθέρωση των Σερρών και το τέλος της Βουλγαρικής φασιστικής κατοχής 1941-1944».

Διοργανωτές:

Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ), Εταιρία

Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (Ε.Δ.Ι.Α),  Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών

Και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.

Ομιλητής ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρων

Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη! (άξιοι συγχαρητηρίων οι διοργανωτές!)

Με αδιάσειστα στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα ήρθε στο φως και αναδείχτηκε η πραγματική ιστορία του τόπου και του σερραϊκου λαού, η συνειδητά κρυμμένη για 80 χρόνια!

Πως ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) απελευθέρωσε την πόλη και τον νομό Σερρών από το φασιστικό -ναζιστικό τέρας!

…..H πολυπόθητη μέρα της απελευθέρωσης, ήρθε με το τέλος του καλοκαιριού, όταν με την προέλαση του σοβιετικού στρατού και την είσοδό του στο βουλγαρικό έδαφος, κατέρρευσε η βουλγαρική φασιστική κυβέρνηση και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε στις 3 Σεπτεμβρίου 1944 η κυβέρνηση Μουράβιεφ, που τάχθηκε αμέσως κατά της συμμετοχής της Βουλγαρίας στον πόλεμο. Ο δρόμος για την αποτίναξη του βουλγαρικού ζυγού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, άνοιξε πλέον διάπλατα.

…..

Σύμφωνα με την περιγραφή που μας άφησε ο Χρήστος Κοσμίδης- διοικητής του 21ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ:

«… Όταν φτάσαμε στα ασβεστάδικα, που βρίσκονται πάνω στο δημόσιο δρόμο, στην ανατολική πλευρά των Σερρών, δεξιά και αριστερά του δημόσιου δρόμου, από το κέντρο της πόλης ως το εξοχικό του Τσέλιου, ήταν παρατεταγμένα τμήματα της βουλγάρικης Μεραρχίας με επικεφαλής το διοικητή της, εφεδροελασίτες μόνο με δίκωχα του ΕΛΑΣ και χιλιάδες λαού που μας περίμεναν και μας υποδέχθηκαν με λουλούδια και στεφάνια σαν απελευθερωτές του, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν χαρμόσυνα…».

Αναδείχτηκε ο ρόλος του ΕΑΜ στην διάρκεια της φασιστικής βουλγαρικής κατοχής στην περιοχή…. και αμέσως μετά την απελευθέρωση!

Που έσωσε τον λαό  από την πείνα…

Πρώτη ενέργεια των ΕΑΜικών αρχών των Σερρών, ήταν να περισωθούν από τους κερδοσκόπους και τους Βουλγάρους τα αγαθά που υπήρχαν στις αποθήκες. Έτσι σώθηκαν και στη συνέχεια μοιράστηκαν στους κατοίκους, όλα τα άλευρα που υπήρχαν στους μύλους και τα σιτηρά που βρίσκονταν στις αποθήκες.

Επίσης, διανεμήθηκαν 18.000 κιλά έτοιμα τσιγάρα, από το εργοστάσιο «Τζίμου», όπου υπήρχαν, και περίπου 15 τόνοι κομμένο καπνό έτοιμο για μετατροπή σε τσιγάρα. Τέλος, στο παγοποιείο της πόλης βρέθηκαν πολλές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριά, κασέρια, βούτυρα). Επίσης όλο το μέλι, μαρμελάδες και μια αποθήκη με διάφορα ποτά από ούζο, κονιάκ, κρασιά μέχρι σαμπάνια.

«Να στείλωμε εις την πολύπαθη Θεσσαλονίκη πετροκάρβουνο»

Στις 6ης Νοεμβρίου 1944 το δημοτικό συμβούλιο Σερρών, είχε λάβει μία ιστορική απόφαση, μετά από πρόταση του δημάρχου Θεόδωρου Καντά, με την οποία έθετε “υπό τον απόλυτον έλεγχον του Δήμου” τα λιγνιτωρυχεία Παπαντωνίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η προμήθεια κάρβουνου στους δημότες αλλά και να αποσταλούν η αποστολή μεγάλων ποσοτήτων γαιάνθρακα στη Θεσσαλονίκη την οποία είχε μόλις απελευθερώσει ο ΕΛΑΣ, ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν οι κάτοικοι τον επερχόμενο χειμώνα. Νοέμβριος του 1944.

…….

Την ίδια μέρα που αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Σερρών η δημοτικοποίηση των λιγνιτωρυχείων, συντονίζουν αμέσως τις ενέργειές τους ο δήμαρχος Σερρών Θεόδωρος Καντάς με τον Νομάρχη Γεώργιο Κόκκινο και τον Έπαρχο Σερρών Ιορδάνη Συμεωνίδη για να βρεθεί τρόπος αποστολής του πετροκάρβουνου στη Θεσσαλονίκη.

Τότε το ΕΑΜ κινητοποιεί τους προέδρους των κοινοτήτων στο νομό, που το ίδιο είχε τοποθετήσει, ζητώντας τους να επιτάξουν όλα τα κάρα που ήταν διαθέσιμα, για να χρησιμοποιηθούν στη μεταφορά του λιγνίτη.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση – δήμαρχος Σερρών  ο Θόδωρος Καντάς

(Η δημαρχιακή του θητεία ανακόπηκε έξι μήνες μετά την εκλογή του!)

“Κατά τη διάρκεια της σύντομης Δημαρχίας του ασχολήθηκε με την ανασυγκρότηση των διοικητικών δομών και υπηρεσιών της Δημαρχίας (Κτηνιατρική, Συντήρησης Υδραυλικών Έργων, Εθν. Πολιτοφυλακής, Πυροσβεστική, Σφαγεία,) του ερειπωμένου παραγωγικού συστήματος της πόλης (Λιγνιτωρυχεία, Εργοστάσιο τσιγάρων “Τζίμου” και Υδροηλεκτρική Εταιρεία Νάσιουτζικ), της αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων σπιτιών, καπνομάγαζων, Εβραϊκών καταστημάτων, της λειτουργίας των σχολείων της πόλης με εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και της αναδιοργάνωσης και λειτουργίας του τότε ονομαζόμενου Λαϊκού Νοσοκομείου Σερρών αλλά και της δημιουργίας επτά δημοτικών ιατρείων στο κέντρο και συνοικίες της πόλης καθώς και δύο δημοτικών φαρμακείων”

Αναδείχτηκε, τέλος, η αποτελεσματικότητα των μετωπικών συνεργασιών – διότι αυτό ήταν το ΕΑΜ! που ενέπνευσε και συνένωσε το μεγαλύτερο τμήμα του λαού για “μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη με τον λαό αφέντη στον τόπο του”

…οδηγός για το σήμερα για την δημιουργία μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας όπου

  • θα εκφράζονται εργάτες, μικρομεσαίοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες…
  • στο πρόγραμμα της θα έχει την απεξάρτηση της χώρας από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τη μονομερή παύση πληρωμών, την εθνικοποίηση κοινωφελών οργανισμών (τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ, σιδηρόδρομοι, ενέργεια, νερό), τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα υγείας παιδείας ασφάλισης….

…για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή λαίλαπα …να αναχαιτιστεί η ακροδεξιά επέλαση …για να μπορέσει ο λαός να σταθεί στα πόδια του και να σηκώσει κεφάλι, να αποφασίζει ο ίδιος για τους φίλους και τους εχθρούς του …ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την επαναστατική διαδικασία….

Η ιστορία διδάσκει αρκεί να έχει καλούς μαθητές!

Μοιραστείτε το άρθρο